Podhale to nie tylko kwaśnica i oscypki! To także wyśmienita bryndza. Zobaczcie przepis na góralską zupę bryndzową.
![Zupa bryndzowa.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fa/dd/5ef19c2265524_o,size,250x400,q,71,h,43dcff.jpg)
Składniki
- 2,5 litra wywaru warzywnego
- 30 dag boczku wędzonego
- 1/2 kg bryndzy owczej
- 400 ml kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
- marchewka (pokrojona i ugotowana z ziemniakami)
Wykonanie
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyk ugotować na wolnym ogniu wywar.
Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą.
Zobacz koniecznie!
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.0/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?