Tort tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowy. W sam raz na święta [PRZEPIS]
![Tort tiramisu - mocno alkoholowy.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/43/61/5fde5b5cbe40d_o,size,380x238,q,71,h,b19c40.jpg)
Składniki na biszkopt
- 9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
- 36 dag cukru
- 27 dag mąki tortowej
- szczypta soli do piany
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 50 dag serka mascarpone
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 litra śmietanki 36%
Składniki na poncz
- około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
- szklanka likieru amaretto
- ciemne gorzkie kakao
Wykonanie
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.
Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepis Agnieszki Węgrzyn z Głogoczowa
Zobacz też inne przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na świąteczne słodkości:
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.220.1/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?