Wczoraj małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pozytywnie zaopiniowała wnioski w tej sprawie. Nasze województwo na liście ma już 176 wyrobów tradycyjnych, więcej (210) posiada tylko Podkarpacie.
Tym razem rekomendacja dotyczy głównie placków ziemniaczanych, pierogów i wędlin. Ale też sodówek mogileńskich, czyli pieczonych na blasze placków z mąki razowej z sodą, chleba inwałdzkiego, którego receptura pochodzi z początku XX wieku, miodu ze spadzi jodłowej Pogórza Rożnowskiego, którym w XI wieku żywił się podobno św. Świerad w swojej pustelni w Tropiu, oraz klęczańskiej zupy wigilijnej, której głównymi składnikami są śliwka węgierka oraz fasola „Piękny Jaś”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?