MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT!...
fot. Taken/pixabay.com

13 mitów na temat koronawirusa i COVID-19 – Sprawdź, w które informacje i fake newsy nie należy wierzyć oraz dlaczego to nieprawda

W jedzeniu nie może być koronawirusa

MIT!
Wirus SARS-CoV-2 może być obecny zwłaszcza w produktach zwierzęcych, m.in. mięsie kurczaków, rybach i owocach morza, i utrzymywać się w nich nawet przez 21 dni. Źródłem skażenia są osoby pozyskujące te produkty i pracownicy zakładów przetwórczych, a przez to także stosowane przez nich sprzęty.

W Polsce wirusa wykrywano m.in. w zakładach mięsnych czy produkujących mrożonki. Zagrożeniem mogą być zarówno produkty krajowe, jak i mrożone i chłodzone artykuły spożywcze pochodzące z importu.

Aby chronić się przed możliwą infekcją wskutek spożycia takiej żywności, wszystkie produkty odzwierzęce należy poddawać zalecanej obróbce termicznej z zachowaniem wszelkich zasad higieny, m.in. myciem rąk przed i po kontakcie z nimi oraz używaniem oddzielnych desek do krojenia.

Zobacz również

W życiu nie zawsze było mu do śmiechu. Niemal stracił własną rodzinę

HIT DNIA
W życiu nie zawsze było mu do śmiechu. Niemal stracił własną rodzinę

Wybrzeże Rewal nowym trzecioligowcem. Awans w pięknym stylu

Wybrzeże Rewal nowym trzecioligowcem. Awans w pięknym stylu

Polecamy

Poważny wypadek pod Krakowem. Ogromne utrudnienia w ruchu

Poważny wypadek pod Krakowem. Ogromne utrudnienia w ruchu

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Nocny wypadek w Starym Sączu. Zderzyły się dwa motocykle. Kierowca walczy o życie

Nocny wypadek w Starym Sączu. Zderzyły się dwa motocykle. Kierowca walczy o życie