Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kapusta faszerowana...
fot. archiwum

15 pysznych dań z kapustą w roli głównej! Oto najlepsze przepisy naszych czytelników

Kapusta faszerowana
Jesienią kapusta smakuje najlepiej. Alternatywą dla tradycyjnych gołąbków może być kapusta faszerowana. Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie.

Składniki 
2 małe główki młodej kapusty 
1 szklanka ryżu 
2,5 szklanki wody 
30 dag mięsa mielonego z łopatki 
1 jajko 
1 cebula 
1 łyżka masła lub smalcu 
sól, pieprz do smaku 
1 szklanka przecieru z pomidorów
 
Wykonanie 
Główki kapusty umyć, pokroić w ćwiartki wraz z głąbem włożyć do garnka z wodą, parzyć aż zmięknie. Ostudzić, wyjąć z wody, lekko odcisnąć. Przygotować farsz. Ryż ugotować na miękko, dodać mielone mięso, cebulę usmażyć na maśle (smalcu). Dodać do farszu jajko, sól, pieprz do smaku, wyrobić składniki.
Farszem przekładać liście kapusty, obwiązać nitką, układać w rondlu głąbem do spodu. Podlać wodą lekko osoloną, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękkie. Ćwiartki wyjąć na półmisek, usunąć delikatnie nitki. Z wywaru zrobić sos. Wlać przecier z pomidorów i zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki rozrobioną wodą, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Polać sosem kapustę faszerowaną, ułożoną na półmisku.

Zobacz również

BVB z szansą na sensacyjny awans do finału LM. Gdzie oglądać mecz PSG - Borussia?

BVB z szansą na sensacyjny awans do finału LM. Gdzie oglądać mecz PSG - Borussia?

Czeka nas sieć 6G. Będzie tysiące razy szybsza od 5G!

Czeka nas sieć 6G. Będzie tysiące razy szybsza od 5G!

Polecamy

Arena Mistrzów w Gliwicach już niedługo. W jakie gry odbędzie się turniej?

Arena Mistrzów w Gliwicach już niedługo. W jakie gry odbędzie się turniej?

Znamy pierwszą rywalkę Świątek w turnieju w Rzymie

Znamy pierwszą rywalkę Świątek w turnieju w Rzymie

Patryk Makuch: Chciałbym co najmniej wyrównać ubiegłoroczny rezultat

Patryk Makuch: Chciałbym co najmniej wyrównać ubiegłoroczny rezultat