Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuza [PRZEPISY]

mad
3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuza.
3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuza. fot. pixabay
Arbuz w przeróżnej postaci stanowi idealny pomysł na smaczne i lekkostrawne ochłodzenie podczas gorących, letnich dni. Nic dziwnego, że to właśnie 3 sierpnia, w pełni lata, ma swoje święto! Zobacz, jak arbuz wpływa na organizm i co można z niego przygotować.

Arbuz ta duża, dyniowata roślina o skórce w ciemnozielone prążki i intensywnie czerwonym środku tak naprawdę wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie nadal rośnie także poza plantacjami. Obecnie arbuzy uprawia się głównie we Włoszech, Hiszpanii i na Węgrzech, ale popularne są w całej Europie. Od wieków wiadomo, ze poza słodkim smakiem, korzystnie wpływają też na cały organizm. 3 sierpnia arbuz ma swoje święto!

Arbuz zawiera:

  • witaminę A
  • witaminę C
  • potas
  • magnez

Spożywanie arbuzów obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.

Jak wybrać dobrego arbuza?

Arbuzy dostępne w całości należy koniecznie dobrze sprawdzić przed zakupem. Najpierw zwróćmy uwagę na skórkę – prążki powinny być równomierne, bez plam i dużego kontrastu, o wyraźnie zaznaczonych kolorach. Dobry arbuz nie powinien mieć żadnych wgnieceń ani uszkodzeń na powierzchni – twarda skórka po naciśnięciu kciukiem nie powinna się uginać. Jaśniejsza plama na spodniej stronie owocu to pozostałość po miejscu, w którym arbuz leżał na ziemi. Powinna być ciemnożółta – im bardziej intensywny kolor, tym owoc jest świeższy.

Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuzem:

Sałatka z arbuzem i rukolą. W sam raz na upalne dni [PRZEPIS]

Sałatka z arbuzem i rukolą. W sam raz na upalne dni.
Sałatka z arbuzem i rukolą. W sam raz na upalne dni.

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g ogórka zielonego
  • 50 g sera blue
  • 100 g arbuza
  • miód
  • 50 g orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Na rukoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie. Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Źródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy

Sałatka z arbuzem, oliwkami i filetem z indyka [PRZEPIS]

Sałatka z arbuzem, oliwkami i filetem z indyka.
Sałatka z arbuzem, oliwkami i filetem z indyka.

Składniki (2 porcje):

  • 2 garści ulubionej sałaty
  • duży plaster arbuza (około 200 g)
  • 1 plaster filetu z indyka (około 200 g)
  • oliwki czarne Beach Flower
  • 1 średni pomidor
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • kilka listków bazylii

Marynata:
2 łyżki oleju Rapso
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 ząbek czosnku

Wykonanie:
Do miski wlać olej i sos sojowy, dodać pokrojony czosnek oraz indyka. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zgrillować mięso z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z nieprzywierającą powierzchnią. Na koniec smażenia wlać pozostały płyn z marynaty na patelnię i zagotować go.
Umytą sałatkę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na 2 talerze.
Arbuza obrać ze skórki, pokroić go w mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzach.
Dodać pokrojone mięso, poprzekrawane na pół oliwki, pokrojonego pomidora oraz grzanki.
Na koniec całość posypać pokrojoną bazylią i skropić sosem spod mięsa.
Podawać od razu.

Deser arbuzowy z pistacjami [PRZEPIS]

Deser arbuzowy z pistacjami.
Deser arbuzowy z pistacjami.

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Wykonanie
Wycisnąć sok z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok zmiksować z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
Sok z arbuza podgrzać na małym ogniu, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać całość do połączenia składników. Następnie krem wystudzić i przelać do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalać wrzątkiem i obrać ze skórek, a następnie posiekać.
Stężały deser podawać na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki. Wierzch udekorować pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Zobacz też TOP 7 dań z arbuzem w roli głównej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuza [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski