DENERWUJĄCE DROBIAZGI
- Wciągu ostatnich lat znacznie poszerzyła się wsklepach spożywczych oferta dla diabetyków. Jest już wiele słodyczy bez cukru, jest specjalny słodzik do pieczenia ciast, który nie traci smaku pod działaniem wysokiej temperatury itp. Mój mąż jest cukrzykiem, więc doceniam fakt, że mogę obecnie kupić te artykuły bez problemów. Niestety, sama mam inny problem, gdyż mój organizm nie toleruje glutenu - opowiada Marta J. - _Takich osób jak ja jest sporo, tymczasem wydaje się, że producenci żywności onas zapomnieli. Owszem, można jeść ryż, kaszę kukurydzianą, makaron ryżowy lub sojowy iprzypominające styropian krążki zdmuchanego ryżu. Ale jak długo? Zwłaszcza jeśli ktoś nie żyje na diecie od dzieciństwa, gdyż choroba nasiliła się dopiero wpóźniejszym wieku, awięc przywykł przez wiele lat do normalnego pieczywa, ciastek, pierogów itp. Na zachodzie wybór specjalnego pieczywa iróżnych przetworów dla osób na diecie bezglutenowej jest znacznie większy. Dodatkowy problem polega na tym, że nie wszyscy producenci podają na opakowaniach informacje - czy ich zawiera gluten, aprzecież często np. kasza manna dodawana jest do różnych przetworów mięsnych - oczym przekonuję się dopiero po ich spożyciu, gdy nasilają się nagle objawy chorobowe - _skarży się nasza Czytelniczka.
(JAR)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?