Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aby dziecko urodziło się zdrowe i bez wad

(DD)
Kwas foliowy, inaczej zwany witaminą B9, to jeden ze składników, których nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy.

Kwas foliowy odpowiada np. za procesy metaboliczne, podziały komórkowe (w układzie krwiotwórczym, nabłonku przewodu pokarmowego, tkankach płodu), bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego i w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek. Zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u nienarodzonego jeszcze dziecka, co warunkuje prawidłowe działanie układu nerwowego.

Tymczasem co druga kobieta ma problem z przyswajaniem kwasu foliowego. Przyczyną jest genetycznie uwarunkowany niedobór aktywności enzymu odpowiadającego za jego właściwe metabolizowanie. Foliany dostarczane zarówno w jedzeniu, jak i w formie syntetycznego kwasu foliowego w tabletkach, podlegają bowiem w organizmie przemianie do swojej aktywnej formy.

Zmniejszona aktywność enzymu sprawia, że przyswajana jest tylko jego część. Szacuje się, że nawet 40 proc. kobiet przyswaja około 30 proc. mniej kwasu niż go zjadło, a 10 proc. przyszłych matek nawet do 70 proc. mniej.

Niestety, rozpoznanie, czy defekt występuje, wymaga wykonania badania genetycznego, na wyniki, którego czekać trzeba nawet do kilku tygodni. Alternatywą pozostaje przyjmowanie metafoliny - aktywnej formy folianów, gotowej do bezpośredniego wykorzystania przez organizm kobiety i zabezpieczenia płodu przed wadami ośrodkowego układu nerwowego, serca czy układu moczowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski