Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Amerykańskie pankejki (pancakes) w trzech odsłonach. Klasyczne, z maślanką i z kaszy manny [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jeśli lubimy potrawy w słodkim wydaniu, to warto spróbować amerykańskich placuszków pancakes. Zobaczcie przepisy!
Jeśli lubimy potrawy w słodkim wydaniu, to warto spróbować amerykańskich placuszków pancakes. Zobaczcie przepisy! fot. pixabay
Kto z nas nie lubi naleśników! Te w wersji amerykańskiej – pankejki (pancakes) są delikatne i puszyste. W sam raz na drugie śniadanie lub kolację. Zobaczcie przepisy na pankejki w trzech odsłonach.

Jeśli lubimy potrawy w słodkim wydaniu, to warto spróbować amerykańskich placuszków pancakes. To bardziej puszysta wersja polskich naleśników, która sprawdzi się jako posiłek o każdej porze dnia.

Pancakes z sosem malinowym [PRZEPIS]

Pancakes z sosem malinowym.
Pancakes z sosem malinowym. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru + łyżka do sosu malinowego
  • 2 jaja
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g malin

Wykonanie
Wszystkie składniki (prócz malin) zmiksować ze sobą. Maliny rozmrozić i dosłodzić według uznania.
Na średnio rozgrzanej patelni usmażyć pankejki.
Usmażone polać sosem malinowym.
Przepis Aleksandry Faiks

Borówkowe pancakes z kaszy manny [PRZEPIS]

Borówkowe pancakes z kaszy manny.
Borówkowe pancakes z kaszy manny. Fot. Joanna Tokarz

Bardzo smaczne i pulchne owocowe pancakes z kaszą manną zamiast mąki. Osłodzone cukrem pudrem i syropem klonowym, a dla wymagających – konfiturą.

Składniki na około 10 sztuk pankejków

  • 1 szklanka (250ml) kaszy manny
  • 1 szklanka mleka 3.2%
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g leśnych borówek
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • cukier puder, ulubione konfitury, syrop klonowy, owoce borówki

Wykonanie:
Kaszę manną błyskawiczną zalać szklanką mleka na około pół godziny, mieszać co jakiś czas. Masło roztopić i wystudzić. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodać 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładać łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu ale ich wygląd będzie znacznie lepszy. Na dużej patelni ciasto rozpływa się w nierówne kształty i pancakes są przez to cieńsze.
Przepis Joanny Tokarz

Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym [PRZEPIS]

Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym.
Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym. Fot. materiały prasowe

Składniki na pankejki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu

Krem mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos:

  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki wody różanej

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta na pankejki zmiksować i odstawić na 30 minut. Na patelni rozrzać olej roślinny i usmażyć placuszki.
Kremówkę ubić, dodać mascarpone, posiekane orzechy i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W rondelku podgrzać miód z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i wodą różaną, dodać śliwki, gotować aż owoce zmiękną i zblendować na jednolitą masę. Ciepłe placuszki podawać z kremem z mascarpone i ciepłym sosem śliwkowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Amerykańskie pankejki (pancakes) w trzech odsłonach. Klasyczne, z maślanką i z kaszy manny [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski