Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie złotowskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie złotowskim

Poznaj kandydatów na burmistrza i wójtów w powiecie wolsztyńskim

Poznaj kandydatów na burmistrza i wójtów w powiecie wolsztyńskim

Polecamy

Tenisistka nie zamierza zmieniać planów. ''Chodzi o coś więcej niż tylko tenis''

Tenisistka nie zamierza zmieniać planów. ''Chodzi o coś więcej niż tylko tenis''

Kara dla Sławomira Peszki. Ile meczów?

Kara dla Sławomira Peszki. Ile meczów?

Bartłomiej Marszałek po raz pierwszy w Wietnamie. Szansa na kolejny dobry wynik

Bartłomiej Marszałek po raz pierwszy w Wietnamie. Szansa na kolejny dobry wynik