COVID-19 i inne infekcje wirusowe są znacznie częstsze zimą, dlatego w okresie tym warto szczególnie zadbać o ich profilaktykę. Jednym z jej elementów jest dieta bogata w ochronne przeciwutleniacze. By łatwo uzupełnić ich poziom, dobrze jest nie tylko jeść więcej owoców i warzyw, ale też sięgać po rośliny znane ze swojego przeciwwirusowego działania. Oprócz typowych roślin leczniczych, stosowanych m.in. w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, należy do nich wiele popularnych ziół i przypraw, które większość osób ma w swojej kuchni.
Przeczytaj też na temat:
Ze względu na różną ich postać i właściwości, z antywirusowych składników można korzystać na rozmaite sposoby. Jak więc używać ochronnych roślin przyprawowych?
- jako dodatek do potraw – tak najłatwiej spożyć jadalne zioła i przyprawy, by zapewnić sobie ich korzystne działanie zwłaszcza na układ trawienny,
- w gotowych herbatkach albo naparach i odwarach z samodzielnie przygotowanych mieszanek – w takiej postaci poleca się stosować zwłaszcza korę, kłącza i korzenie roślin, choć jest to również szybki i wygodny sposób przygotowania napojów z ziela, kwiatów czy owoców,
- z wodą lub mlekiem – sproszkowane przyprawy można przyjmować, mieszając je z wodą lub gotując z mlekiem,
- w postaci soku – gotowe soki tzw. 100-procentowe można znaleźć w sklepach, ale są to produkty pasteryzowane, a więc podgrzewane; w miarę możliwości warto wyciskać je samodzielnie ze świeżych surowców,
- jako wyciągi – ekstrakty z ziół i przypraw są szeroko dostępne jako suplementy diety, pojedynczo lub w mieszankach przygotowanych pod kątem konkretnych problemów; może to być proszek pakowany luzem lub kapsułkowany, a także tabletki prasowane, natomiast te glazurowane najczęściej zawierają nadmiar dodatkowych składników wypełniających,
- do aromaterapii – wdychanie lotnych związków roślinnych to sposób, by dostarczyć je bezpośrednio do układu oddechowego, a stamtąd do krwi. Antywirusową aromaterapię prowadzi się z użyciem olejków eterycznych najlepiej w okresach osłabienia formy i odporności organizmu.
Sprawdź 10 najbardziej popularnych antywirusowych ziół i przypraw, po które warto sięgać każdego dnia!
ZOBACZ: Jakie rośliny obniżają gorączkę? Kornelia Westergaard – biotechnolog, psychodietetyk, specjalista makrobiotyki i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej