18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Arystokrata wśród win

DD
Chcesz mieć dobrą pamięć? Pij szampana... Tak twierdzą naukowcy FOT. 123RF
Chcesz mieć dobrą pamięć? Pij szampana... Tak twierdzą naukowcy FOT. 123RF
W sylwestrową noc bez bąbelków ani rusz. Jak świat długi i szeroki strzelają korki od szampanów. Tak potocznie nazywamy wina musujące. Ale nie każde wino musujące jest szampanem, chociaż każdy szampan nim jest.

Chcesz mieć dobrą pamięć? Pij szampana... Tak twierdzą naukowcy FOT. 123RF

Zdrowie na talerzu

Szampan to nazwa zastrzeżona (jeszcze w 1911 r.) dla białych, naturalnie musujących win produkowanych ze zbieranych ręcznie szczepów winogron (chardonnay, pinot noir i pinot meunier) rosnących w Szampanii, regionie w północno-wschodniej Francji. Uchodzą one za doskonałe i dlatego są stosunkowo drogie. Proces powstawania szampana jest długi i złożony.

W olbrzymim skrócie można powiedzieć, że szampan produkowany jest bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Metoda szampanizacji polega na podwójnej fermentacji. Pierwsza odbywa się w olbrzymich kadziach, wtórna - w butelce, gdy wytworzy się kwas węglowy i osad drożdżowy, usuwany następnie przez specjalnych pracowników przed ostatecznym zakorkowaniem i zadrutowaniem.

Za wynalazcę klasycznej metody szampanizacji uchodzi zakonnik Dom Pérignon (1638-1715), mnich z opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers w Szampanii. Szampan przechowywany jest w butelkach z grubego szkła, które są w stanie wytrzymać ciśnienie (6 atmosfer) fermentującego wina. Zależnie od zawartości cukrów, szampan może być od wytrawnego po słodki.

Żeby dobrze smakował i jego pobudzające działanie było spotęgowane, butelka musi ok. 20 minut przed otwarciem postać w wiaderku z lodem. Nie wolno szampana chłodzić w zamrażalniku ani wrzucać kostek lodu do kieliszków. Butelkę należy otwierać delikatnie, bez huku. Kieliszki (tylko smukłe i wysokie, ewentualnie w kształcie tulipana) napełniamy do trzech czwartych i chwytamy za nóżkę.

Szampan szybko uderza do głowy (zawiera ok. 12-13 proc. alkoholu) wprawiając biesiadników w... szampański humor. Trunek można podawać prawie przy wszystkich okazjach i niemal do wszystkiego (wyjątek stanowią zupy, śledzie i bigos). Brytyjscy naukowcy dowodzą, że picie trzech kieliszków tygodniowo wzmacnia serce, zapobiega pogorszeniu pamięci i udarowi.

(DD)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie