Agnieszka Romanowicz
dziennikarzGazeta PomorskaBydgoszcz
5 materiałów
Z "Gazetą Pomorską" jestem związana od 2001 roku. Początkowo z działem miejskim w Bydgoszczy, potem z oddziałem w Świeciu, od 2022 r. zajmuję się przyrodą, rolnictwem i kuchnią. Interesuję się pszczelarswem i wszystkim, co związane z naturą.
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Wielkanoc na starej fotografii. Święconka, pisanki, wielkanocny stół z połowy XX w.
Tradycja ma to do siebie, że nie ulega gwałtownym zmianom, toteż na zdjęciach z dzieciństwa naszych rodziców i dziadków znajdziemy wiele produktów i ozdób...
Tak kiedyś wyglądały żniwa. Do pomocy przy snopkach zjeżdżała się cała rodzina
Chociaż kombajny znacznie ułatwiły rolnikom żniwa, starzy mieszkańcy wsi z rozrzewnieniem wspominają czasy, gdy w gronie najbliższych układali snopki na polu....
Tak wyglądała polska wieś. Nie przemija urok drewnianych chat krytych strzechą
Starymi zabudowaniami zachwycano się już w XIX wieku – wtedy powstał pierwszy w Europie skansen kultury ludowej. Odtąd wiele drewnianych zabytków zniknęło z...
Milion kary za przesadzanie roślin inwazyjnych. Ostrzeżenie nie tylko dla pszczelarzy
Pszczelarze, ogrodnicy, właściciele sklepów zoologicznych, ogrodów botanicznych, działkowcy – każdy musi uważać na nowinki roślinne i zwierzęce, które kupuje do...