Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1098 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Nie wiesz, co zrobić ze szparagami? Ugotuj pyszne risotto z kurczakiem
W sezonie na szparagi trudno oprzeć się smakowi domowego risotto. Do klasycznego przepisu dodaję kawałki obsmażonego kurczaka. W ten sposób zwiększysz porcję...
Rozkoszna kanapka lodowa na podwieczorek. Zrobisz ją z 2 składników
Lody nie muszą być podawane tylko w pucharkach albo w kruchym wafelku. Przed laty we włoskiej lodziarni zauważyłam, że lody podawane są w słodkiej bułce. Co...
Delikatny łosoś z piekarnika. Jednym składnikiem ulepszysz jego smak
Pyszny łosoś z piekarnika to proste i szybkie danie, które można zrobić np.: na piątkowy obiad. Wystarczy mieć filet z łososia, ostrą musztardę Dijon, sok z...
Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz
Zastanawiasz się, co zrobić na szybki deser po obiedzie? Mam niezawodny sposób na szybką sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Pokrój owoce i zalej je jogurtem...
Na punkcie tego ciasta panował istny szał. Zaskocz rodzinę kopcem kreta z bananami
Kopiec kreta to znane i cenione od lat ciasto z bananami. To wypiek, który dla wielu stał się wyjątkowym przysmakiem z dzieciństwa. Mam dla ciebie przepis na...
Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek przygotować mięso drobiowe, który było suche i bez smaku? Prawdopodobnie nie zrobiłeś marynaty, która sprawiała, że po...
Najlepsze masło czosnkowe do kanapek. Zrobisz je z 3 składników
Masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, a także dań z grilla. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie smarowidło. Proponuję doprawić je tzw....
Aksamitny koktajl na deser. Pokochają go nie tylko dzieci
Słodki shake lodowy często robię w gorące letnie dni. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nim przez cały rok. Wystarczy połączyć mleko i lody,...
Deser banana split. Poznaj przepis z trzema gałkami lodów
Klasyczny deser banana split nie wymaga wiele pracy. W oryginalnym przepisie pomiędzy przepołowionego wzdłuż banana wkłada się gałki lodów. Tradycyjnie są o...
Deser, który każdemu się udaje. Takie jabłka w cieście francuskim zrobisz w 15 minut
Jabłka w cieście francuskim, czyli przepis na pyszny deser gotowy w kwadrans. To słodka przekąska, która uratuje kiepski dzień, kiedy mamy ochotę na „coś...