Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1103 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Delikatne pastrami na kanapki. Wypróbuj przepis na aromatyczną wołowinę
Wołowe pastrami to przysmak, który nieodłącznie kojarzy się z knajpkami serwującymi kanapki w Nowym Jorku. Jednak przepis na pastrami wywodzi się z kuchni...
Ciasto dyniowe lekkie jak chmurka. Wypróbuj przepis na puszysty wypiek
Ciasto dyniowe na drożdżach to absolutny hit wśród jesiennych wypieków. W książkach kucharskich z czasów PRL-u zalecano dodawanie przecieru z dyni, aby...
Zje ją nawet niejadek! Pieczona brukselka w pysznej odsłonie
Pieczona brukselka to nie tylko zdrowa, ale także pyszna przekąska, która sprawdzi się również na kolację na ciepło. Robi się ją zaledwie w 10 minut, a gdy się...
Piątkowe kotlety z piekarnika. Pyszne i nie rozpadną się po przyrządzeniu!
Domowe kotlety z ciecierzycy to przysmak, który można zrobić z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy, z ciecierzycy w puszce lub ze słoika. Warto wymieszać ją z...
Apetyczny pasztet z gęsi od święta. Zobacz przepis na mięsny przysmak
Pyszny pasztet z gęsi to wyśmienite danie, które można podawać na odświętny obiad. Domowy pasztet z gęsi świetnie smakuje z kawałkami żurawiny dodanej podczas...
Ta papryczka wypali gardło. Najostrzejsza papryczka świata i jej słabsze koleżanki
Mała, pomarszczona papryczka nazwana Pepper X została okrzyknięta najostrzejszą papryczką chili według zaktualizowanej Księgi Rekordów Guinnessa. Poprzez...
Zaczynała od Miss Polonii, dziś prowadzi restaurację. Tak zmieniała się Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz to osobowość medialna, która znana jest Polkom i Polakom od niemal 30 lat. Zawsze uśmiechnięta prowadząca program „Ewa gotuje” jest powszechnie...
Jajka na śniadanie nie muszą być nudne. Sprawdź przepis na muffiny jajeczne
Puszyste muffiny jajeczne z warzywami to znakomita przekąska, która urozmaici poranny posiłek. To ciekawsza forma podania omletu i zrobicie ją w jednej foremce...
Naprawdę dobry smalec domowy na kanapki. Sprawdź przepis z soczystym jabłkiem
Domowy smalec to kaloryczna i aromatyczna przekąska, która świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba. Tradycyjnie smalec przygotowywany jest ze słoniny...
Zdrowy dżem z pigwy do spiżarni. Poznaj klasyczny przepis do słoika
W październiku można zbierać największe i najsmaczniejsze okazy pigwy. Owoce w kształcie gruszki znakomicie nadają się do zrobienia ciasta, dżemu lub jako...