Azjatyckie kapusty

Redakcja
   W warzywniku

Prawie wszystkie warzywa kapustne uprawiane w naszym kraju pochodzą z Europy - z wybrzeży Morza Śródziemnego lub Oceanu Atlantyckiego. Wyjątek stanowią dwa gatunki pochodzenia azjatyckiego: kapusta pekińska (Brassica pekinensis) i kapusta chińska (Brassica chinensis).
   
   Odznaczają się one stosunkowo krótkim okresem wegetacji i dzięki temu bardzo dobrze nadają się do uprawy poplonowej. Obecnie kapusta pekińska jest już warzywem dość dobrze "zadomowionym" w naszym kraju, jednak kapusta chińska, nazywana również pak-choy (lub pak-choi), w Polsce jest praktycznie nieznana, chociaż z uwagi na stosunkowo łatwą uprawę i niezbyt wygórowane wymagania klimatyczne powinna być uprawiana na większą skalę. Rozwojowi tych azjatyckich warzyw sprzyja chłodna i deszczowa pogoda oraz krótkie dni, co oznacza, że

najlepsze warunki do wegetacji

występują jesienią. Wiąże się to z faktem, że są roślinami dnia długiego, co oznacza, że lato z upałami i długim dniem sprzyja tworzeniu kwiatostanów, stąd też uprawa w tym czasie jest bardzo ryzykowna. Okres wegetacji tych warzyw jest stosunkowo krótki i wynosi zaledwie 2-3 miesiące. Najlepszym terminem siewu obu gatunków jest okres od drugiej połowy lipca do połowy sierpnia. Należy mieć na uwadze to, że ich system korzeniowy ma bardzo małe zdolności regeneracyjne i stąd można je uprawiać albo z siewu bezpośrednio do gruntu albo też z rozsady doniczkowanej (z bryłą korzeniową), którą po upływie około 4 tygodni od siewu ostrożnie wysadzamy na miejsce stałe. Ta druga metoda w praktyce jest często stosowana, gdyż z jednej strony pozwala na dłuższy okres użytkowania grządki pod uprawę przedplonu, a z drugiej - umożliwia niemal natychmiastowe jej zagospodarowanie po jego zbiorze. Odstępy między roślinami i rzędami powinny wynosić około 30-40 cm. Uprawiając je z siewu bezpośrednio na grządkę należy zadbać o ochronę przed pchełkami ziemnymi i śmietką kapuścianą, które mogą wyrządzić bardzo duże szkody. Skuteczną ochronę zasiewów stanowi agrowłóknina, która dodatkowo poprawia warunki termiczne i wilgotnościowe w najbliższym otoczeniu roślin. Podobnie jak i inne warzywa kapustne, te dwa gatunki mają duże

wymagania glebowe i wodne.

   W razie małych opadów atmosferycznych grządki trzeba koniecznie nawadniać. Azjatyckie kapusty należy uprawiać na glebie zasobnej w składniki pokarmowe, o dużej zawartości próchnicy (najlepiej na grządkach nawożonych obornikiem lub kompostem), której odczyn jest lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego (pH 6 - 7). Przed siewem lub sadzeniem grządkę należy nawieźć saletrzakiem (ok. 25 dag na 10 m kw.), a po upływie 3 tygodni od rozpoczęcia uprawy rośliny powinno się zasilić saletrą amonową w ilości 10-15 dag na 10 m kw. Należy przestrzegać zasady, że na to samo miejsce warzywa kapustne powinny powracać nie wcześniej niż co 4 lata, gdyż w ten sposób zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób wspólnych dla tej grupy roślin. Uprawę możemy przeciągnąć aż do późnej jesieni, gdyż rośliny obu gatunków wytrzymują krótkotrwałe przymrozki dochodzące do minus 5 st. C. Lepiej jest jednak je zebrać wcześniej, zwłaszcza jeżeli zależy nam na ich przechowaniu. Kapustę pekińską, w dobrych warunkach (0 st. C, wilgotność powietrza około 98 proc.), można przetrzymać do 3-4 miesięcy, natomiast kapustę chińską najlepiej jest zagospodarować jak najszybciej po zbiorze. Jeżeli warunki atmosferyczne jesienią okażą się niekorzystne dla rozwoju roślin (wczesne i silne ochłodzenie) i obawiamy się, że kapusty nie zdążą wydać plonu przed nadejściem mrozów, wówczas możemy je przykryć agrowłókniną.
   Do uprawy w naszych ogrodach można polecić odmiany kapusty pekińskiej, takie jak: Asten, Spectrum, Taranko, Disko, Parkin, Gold Rush i Storkin oraz następujące odmiany kapusty chińskiej: Canton, Pak Choy White lub Pak Choy Green. Trzeba jednak nadmienić, że nasiona tego ostatniego gatunku bardzo rzadko można spotkać w naszych sklepach ogrodniczych.
Tekst i fot. Edward Kunicki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3