Taki okład przyspiesza gojenie poobcieranych po długim marszu pięt i jeśli podczas wakacyjnych wędrówek zdarzy się nam ta niemiła dolegliwość, babka wyratuje nas z opresji. Można też użyć całych listków. Warto również wiedzieć, że nasiona babki są przysmakiem kanarków. Babka lancetowata i babka zwyczajna rosną niemal wszędzie, podobno tylko nie na piasku. Rośliny spotkamy więc na łąkach, polach, miedzach, pastwiskach i w ogrodach.
Kwitną i owocują od maja do września, ich niepozorne, żółtobiałe kwiaty zebrane są w kłosy. Surowcem leczniczym są liście obu babek, które zbiera się od wiosny do wczesnej jesieni i suszy, ale można oczywiście używać też świeżych liści. Zawierają one m.in. glukozyd, aukubinę, flawonoidy, garbniki, polisacharydy, kwas askorbinowy, sole mineralne zwierające cynk i krzemionkę.
Babka znana była dobrze już w starożytności – Pliniusz Starszy wymienia aż 24 choroby, które zaleca leczyć babką właśnie. Wyciągi z babki działają bakteriobójczo na drobnoustroje w przewodzie pokarmowym, w jamie ustnej i gardle, a także na skórze, co jest uwarunkowane obecnością aukubiny i garbników, posiadających właściwości przeciwzapalne.
Babka lancetowata wykazuje ponadto działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie dróg oddechowych i dlatego ułatwia odkrztuszanie; gojąco na błony śluzowe działa także krzemionka i sole cynku.
Babka zwyczajna zawierająca więcej substancji śluzowych, ma właściwości wykrztuśne i pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Świeży sok (działa silniej bakteriobójczo niż susz) z liści, napar z suszu, przyspieszają gojenie się ran, regenerują naskórek, oczyszczają zainfekowane czyraki, wykazują też działanie przeciwgorączkowe.
Liściem babki można nacierać miejsca ukłucia komarów – ból i obrzęk znikają ponoć bez śladu. Korzeń babki, gotowany lub żuty, usuwa ból zębów. Odwar z korzenia można podawać m.in. w biegunkach, osłabieniu pęcherza, kaszlu, niedomodze wątroby, żółtaczce i zgadze. Kiedy więc stosujemy babkę?
Przede wszystkim w nieżycie gardła i oskrzeli, w astmie oskrzelowej, w nieżycie żołądka, w owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, uszkodzeniach skóry, np. oparzeniach, otarciach, ukąszeniach owadów, owrzodzeniach, a także przy zapaleniach spojówek i zapaleniu pochwy (irygacje). Aby otrzymać napar, łyżkę ziela trzeba zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem 15 minut. Pić pół szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?