2/12 Zamknij

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa według przepisu Marii Mleczko.
Składniki
6 jajek
25 dag masła
1/2 kg cukru
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka
olejek migdałowy
mały proszek do pieczenia
łyżka kakao

Wykonanie
Utrzeć masło i cukier na gładką masę. Potem dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Powoli dosypywać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wlać mleko, dalej mieszając. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Niewielką ilość ciasta przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Do formy do pieczenia przełożyć najpierw białe ciasto, potem ciemne i znowu białe. Formę wypełnić tylko do połowy, bo babka urośnie! Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Posypać cukrem pudrem. Na święta można dodatkowo udekorować według własnego uznania. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy