4/12 Zamknij

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki

6 jajek
6 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki suchego maku
2 łyżki kakao
szczypta soli

Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka i nadal ucierać, dodać olej i jeszcze przez chwile ucierać. Do utartej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, na koniec dodać ubite na sztywno białka. Ciasto dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części.
Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej łyżkę mąki
Wlewać ciasto do formy po kolei, piec w nagrzanym piekarniku około 40-50 minut. Po wystygnięciu babkę możemy polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Uwaga! Forma na babkę powinna być posmarowana tłuszczem i wysypana mąka lub bułką tartą - ułatwi nam to wyjęcie babki z formy. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy