Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bakłażanowe kąski. Stworzone do biesiadowania

Dominika Wójciak
Święta, święta i po świętach. Bez względu na to czy Wasze stoły, drodzy Czytelnicy, uginały się od jedzenia tradycyjnego czy nowoczesnego, jestem pewna, że po Bożonarodzeniowym świętowaniu wszystkim nam przydadzą się receptury proste, lekkie i warzywne.

Poniższe roladki to smaczna przekąska, świetna alternatywa dla bankietowych kanapeczek, idealna propozycja do menu na sylwestrową zabawę. Roladki robi się w try miga, wyglądają efektownie i smakują wybornie z kieliszkiem wypełnionym musującym wytrawnym winem.

Przepis pochodzi z książki KAUKASIS autorstwa Olii Hercules i jak przystało na recepturę rodem z Gruzji jest wprost stworzony do biesiadowania.

ROLADKI Z BAKŁAŻANA
[20 porcji degustacyjnych]

Składniki: 4 bakłażany pokrojone w cienkie plastry, olej rzepakowy, sól, pieprz

Farsz: 4 cebule pokrojone w drobną kostkę, 4 łyżki oleju rzepakowego, 200 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku roztarte na pastę, 1 pęczek natki, drobno posiekanej, 1 pęczek kolendry, drobno posiekanej, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pestki z 1 dużego granatu, sól

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Bakłażany posmaruj cienko olejem z solą i pieprzem, piecz 15 min. w piekarniku na rumiano. Na oleju zeszklij cebulę. Wystudź. Orzechy zmiel na mąkę. Wymieszaj cebulę, orzechy, zioła, przyprawy i połowę pestek granatu. Tak przygotowanym farszem wypełniaj roladki z bakłażana. Podawaj posypane resztą pestek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski