Poniższe roladki to smaczna przekąska, świetna alternatywa dla bankietowych kanapeczek, idealna propozycja do menu na sylwestrową zabawę. Roladki robi się w try miga, wyglądają efektownie i smakują wybornie z kieliszkiem wypełnionym musującym wytrawnym winem.
Przepis pochodzi z książki KAUKASIS autorstwa Olii Hercules i jak przystało na recepturę rodem z Gruzji jest wprost stworzony do biesiadowania.
ROLADKI Z BAKŁAŻANA
[20 porcji degustacyjnych]
Składniki: 4 bakłażany pokrojone w cienkie plastry, olej rzepakowy, sól, pieprz
Farsz: 4 cebule pokrojone w drobną kostkę, 4 łyżki oleju rzepakowego, 200 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku roztarte na pastę, 1 pęczek natki, drobno posiekanej, 1 pęczek kolendry, drobno posiekanej, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pestki z 1 dużego granatu, sól
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Bakłażany posmaruj cienko olejem z solą i pieprzem, piecz 15 min. w piekarniku na rumiano. Na oleju zeszklij cebulę. Wystudź. Orzechy zmiel na mąkę. Wymieszaj cebulę, orzechy, zioła, przyprawy i połowę pestek granatu. Tak przygotowanym farszem wypełniaj roladki z bakłażana. Podawaj posypane resztą pestek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?