BOCHNIA. Muzealne jedzenie z Bikontem i Makłowiczem
O godzinie 17.30 w Sali Malarstwa Polskiego XIX i XX wieku wystąpią głównie jako autorzy niezwykłej książki kucharskiej "Dialogi języka z podniebieniem", lecz pewne jest to, że nie odmówią bochnianom porad kulinarnych oraz odpowiedzi na wiele istotnych pytań. Bowiem jak w "Fizjologii smaku" pisał Anthelme Brillat-Savarin (1755 - 1826) - "Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy."
Dobrze, że bocheńskie muzeum dysponuje aparaturą nagłaśniającą. Pewne jest to, iż nie wszyscy przybyli na spotkanie zmieszczą się w głównej sali. Już podczas zorganizowanych przed kilkoma miesiącami "Muzealiów" ich największym przebojem stała się nagrodzona oklaskami zupa rumfordzka ugotowana przez Marka Smuka - mistrza sztuki kucharskiej, według dziewiętnastowiecznego przepisu znajdującego się w zbiorach szacownej placówki. Opinie o posiłku, mającym być pożywną strawą dla ubogich, były bardzo pochlebne, a znakomity kucharz zasłużył sobie na dodatkowe uznanie przekazaniem muzeum kopii (a właściwie drugiego egzemplarza) stroju kucharskiego ofiarowanego wcześniej papieżowi Janowi Pawłowi II.
Dzisiaj w programie nie ma żadnej degustacji, ale życie pełne jest niespodzianek. Podczas innego spotkania poświęconego gustom żywieniowym naszych przodków na muzealnym stole nagle pojawiło się pieczone prosię wniesione przez przebranego w kontusz... wójta gminy Bochnia Jerzego Lysego. (PK)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?