Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Będzie urodzaj na miód spadziowy

Grzegorz Tabasz
Przyroda. Nie wiem, czy zwróciliście uwagę na ciemne plamy pod okapem niektórych drzew. Sprawiają wrażenie mokrych, choć w takim skwarze to całkowicie niemożliwe.

Liście takich drzew wyglądają na polakierowane, a jeśli sięgnąć najbliższego, okażą się lepkie niczym powleczone klejem. Wszystko przez mszyce.

Setki tysięcy, a może nawet miliony owadów, które jeden przy drugim w karnym ordynku, wkłuły się w tkankę liści. Ssą roślinne soki bogate w cukry, a zarazem ubogie w białka i aminokwasy. Mszyce, jak każde zwierzęta, potrzebują dużej ilości związków azotu, toteż nadmiar zbędnych cukrów usuwają w postaci słodkiej rosy.

Powiem to jasno: słodycz to nic innego jak odchody. Zabijają się za nim mrówki, których karawany wędrują w górę i w dół pnia drzewa. W obronie bogatego źródła żywności toczą zaciekłe boje z biedronkami i innymi zjadaczami mszyc. Cóż, konflikt interesów.

Słodkości zlizują pszczoły. Zanoszą do ula. Zagęszczają. Mieszają z enzymami i wypełniają komórki woskowych plastrów. I to jest właśnie nasz miód spadziowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski