W kolejce do rejestracji czeka również karp zatorski. Jak się dowiedzieliśmy w Ministerstwie Rolnictwa, Lokalna Grupa Producencka Karpia Zatorskiego odpowiedziała już na wszystkie pytania unijnych urzędników i wkrótce wniosek o rejestrację ryby powinien zostać opublikowany.
Małopolscy producenci starają się również o ochronę fasoli piękny jaś z Doliny Dunajca i jagnięciny podhalańskiej. Jeśli produkty te otrzymają certyfikat, Małopolskę będzie reprezentowało w Unii 12 produktów chronionych.
(NAT)
O co walczą producenci?
Unijny certyfikat to w praktyce jeden z trzech znaczków umieszczonych na produkcie:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – oznacza, że jakość produktu jest ściśle związana z jego pochodzeniem. Cały proces produkcji związany jest z konkretnym obszarem geograficznym. Taki certyfikat otrzymał np. oscypek, wiśnia nadwiślańska i podkarpacki miód spadziowy.
Chronione Oznaczenie Geograficzne – oznacza, że produkt posiada specyficzną jakość, reputację przypisywanymi jego pochodzeniu geograficznemu. Znaczek ten widnieje np. na wielkopolskim serze smażonym, fasoli korczyńskiej lub andrutach kaliskich.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – smakołyk oznakowany w ten sposób charakteryzuje się cechami, które wyraźnie odróżniają go od produktów w tej samej kategorii. Posiada go np. olej rydzowy, miody: dwójniak, trójniak.
(NAT)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?