NOWY SĄCZ. Dobry klimat dla ekologicznej żywności
Pomysłodawcy - Klub Sądecki oraz Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa w Nowym Sączu - podjęli już pierwsze kroki, zmierzające do realizacji tej idei. Na poniedziałek zapowiadają konferencję poświęconą restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa w Małopolsce. Mają wziąć w niej udział m. in. dyrektor Departamentu Promocji Zdrowia w Ministerstwie Zdrowia Jerzy Hennig oraz minister rolnictwa Wojciech Olejniczak. Debata rozpocznie się o godz. 12 w Starostwie Powiatowym w Nowym Sączu. Organizatorzy poprosili o merytoryczne wsparcie m. in. dr. Jerzego Galę, znanego w Polsce promotora medycyny naturalnej. Opowie on o zdrowotnych walorach Sądecczyzny, które można z powodzeniem wykorzystać do produkcji zdrowej żywności.
_- Mamy najlepsze w Europie bogate w magnez wody mineralne - _wylicza dr Gala. - Na Sądecczyźnie są też warunki do ekologicznej hodowli pstrąga bez dioksyn i innych szkodliwych związków występujących w produkcji, na skalę przemysłową. Są wreszcie jabłka i miody, których rolę w zdrowym żywieniu wciąż udowadniają badania naukowe. Nikogo dziś nie trzeba już przekonywać, że ryby zapobiegają miażdżycy, a jabłka chronią przed nowotworem jelita grubego. Ważne jednak, by pochodziły z terenów czystych, a do ich wytworzenia wykorzystano metody, które nie powodują chemicznych zanieczyszczeń.
Organizatorzy konferencji są przekonani, że w przededniu wejścia Polski do UE powstał dobry klimat do tworzenia ośrodków atestujących żywność. Zwłaszcza, że blisko trzy czwarte chorób, na jakie cierpią mieszkańcy krajów wysokouprzemysłowionych, to wynik złej diety.
(SZEL)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?