W tym roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole prawie 30 tys. partii świeżych warzyw i owoców - znajdujących się w obrocie handlowym na terenie kraju, jak również tych eksportowanych i importowanych. Na rynku krajowym jedynie 4 proc. nieprawidłowości. W Małopolsce wynik należy do najlepszych w kraju - tylko do 2 proc. nieprawidłowości.
IJHARS prowadzi kontrole w celu sprawdzenia zgodności produktów z normami unijnymi oraz wyeliminowania z obrotu handlowego warzyw i owoców, które nie spełniają odpowiednich wymogów. Produkty muszą być m.in.: całe, zdrowe (nie dopuszcza się gnijących lub z objawami zepsucia), czyste, wolne od szkodników i uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki, bez obcych zapachów i smaków, w stanie umożliwiającym wytrzymanie transportu i przeładunku oraz dotarcie do miejsca przeznaczenia w zadowalającej postaci. Muszą też spełniać wymagania dotyczące sortowania według wielkości oraz osiągnąć określoną wielkość minimalną.
Obecne wyniki kontroli warzyw i owoców są zdecydowanie lepsze, niż kilka lat temu.
(I)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?