MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Biała herbata

Redakcja
Jest najdroższą herbatą na świecie. Wczesną wiosną, gdy krzewy herbaciane wypuszczają młode pędy, a pączki nie są jeszcze w pełni rozwinięte, przeprowadza się pierwsze zbiory. Zerwane liście wystawia się na działanie słońca, ogranicza ich przetwarzanie, by nie sfermentowały i zachowały swoją naturalną świeżość. Najnowsze badania ujawniły, że biała herbata jest w 100 proc. bardziej skuteczna od herbaty czarnej i zielonej w wysuszaniu wolnych rodników, które powodują zmarszczki. Z tego powodu wzbudziła żywe zainteresowanie przemysłu kosmetycznego. Napar białej herbaty oprócz sporej ilości witaminy C, zawiera dużą dawkę polifenoli, dzięki którym ma właściwości antyoksydacyjne (opóźniające proces starzenia i zmniejszające ryzyko zachorowań na raka). Wzmacnia również układ odpornościowy. Kluczem do otrzymania wysokiej jakości naparu jest zagotowanie wody do "białego wrzenia", czyli momentu, w którym ilość pęcherzyków gwałtownie wzrasta, a powierzchnia wody ulega zmętnieniu (ok. 70°C). Taka woda jest bogata w tlen i w pełni wydobywa walory smakowe herbaty.

Ciekawostki kulinarne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski