Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biesiada na balkonie – czy to jest możliwe?

Katarzyna Piojda
Sposób na grillowanie. Rozstawianie tradycyjnego grilla na balkonie uznawane jest za przejaw złych manier. Alternatywą może być opiekanie na elektrycznym grillu.

Jest uniwersalny: uniezależnia przygotowywanie posiłków od sezonu i pogody. Można go swobodnie używać nie tylko w ogrodzie, ale również w pomieszczeniach zamkniętych. O wiele łatwiej utrzymać go w czystości (ruchome części nadają się do mycia w zmywarkach). Pozwala z dużą dokładnością utrzymywać temperaturę, łatwiej więc przyrządzić potrawy i uniknąć nieudanych eksperymentów w kuchni.

Aromaty pod klapą
Część urządzeń umożliwia bardzo zdrowe i dietetyczne przygotowanie potraw z wykorzystaniem grillowania beztłuszczowego. Niektóre modele umożliwiają szybsze, dwustronne grillowanie: rolę dodatkowej powierzchni pełni zamykana klapa. Dzięki niej aromaty i zapachy pozostają w środku, a potrawy są bardziej soczyste i aromatyczne. A to właśnie główny minus elektrycznego grilla: trudno przygotowując na nim potrawy osiągnąć takie wysycenie smaków i aromatów jak na tradycyjnym węglowym palenisku. Dlatego kupując grilla, warto przemyśleć wybór modelu.

Liczba dostępnych na rynku modeli jest dość duża, ale – niestety – jest wśród nich wiele tandety z Dalekiego Wschodu. Dlatego warto zwrócić uwagę na warunki i czas obowiązywania gwarancji: dobry standard to 3–5 lat. Ważna jest powierzchnia robocza grilla i nasze potrzeby: musimy wiedzieć, czy potrawy będziemy przygotowywać tylko dla siebie, czy może dla całej armii głodomorów. Istotna jest również moc – im większa, tym grill jest wydajniejszy.

Ile to kosztuje?
Warto zwrócić uwagę na możliwość regulacji wysokości grilla i samego ,,paleniska”. Czasem przygotowanie potrawy trwa kilkadziesiąt minut – warto je spędzić w komfortowej pozycji, a nie ciągle schylając się nad potrawami. Dla wielu istotna będzie cena urządzenia. Proste modele kupić można za mniej niż 200 złotych, bardziej skomplikowane – za kilka tysięcy złotych. Jeśli nie jesteśmy fanatykami grillowania, modele w cenie do 300 złotych zaspokoją nasze potrzeby.

Należy pamiętać, że przypalony tłuszcz, resztki jedzenia, sadza czy rdza to najwięksi wrogowie posiłków z grilla. Smaczne i zdrowe potrawy powinny być przyrządzane wyłącznie na czystych urządzeniach. Powinniśmy je nie tylko dokładnie czyścić, ale również chronić przed wilgocią i kurzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski