reklama

Biesiadny savoir-vivre

RedakcjaZaktualizowano 
Są w naszym otoczeniu damy gotyckie i barokowe, zdarzają się panie a` la Picasso, a nawet eklektyczne, czyli barokowe u góry, a gotyckie w dole, albo też przeciwnie, skąd wniosek, że style bywają rozmaite nad podziw. Również w kwestiach stołu i kuchniey, jak drzewiej mawiano, a o naczyniach kuchennych z dawnych wieków będzie właśnie mowa.

   Nie od dziś bowiem i nie tylko u nas wracają do łask miedziane garnki, rondle i patelnie oraz inne kuchenne utensylia, w jakich XIX zwłaszcza wiek się lubował. Więc wiszą, wypolerowane do czerwoności na ścianach w charakterze dekoracji albo też są stawiane na ogniu ku podziwowi gości, co skłoniło pewną wysoce utytułowaną panią metalurg do wygłoszenia pogadanki o szkodliwości "podwójnych jonów miedzi, które mogą podczas gotowania się wyzwolić" i kłopot gotowy. Dla tej też przyczyny odradza "używania naczyń miedzianych inaczej, jak sporadycznie"*). I dalej w tym tonie o szkodliwości owych podwójnych jonów, w które s.v. zresztą nie wątpi, gdyż zły wpływ miedzianych naczyń na nasze zdrowie był kiedyś powszechnie znany.
   Z tego też właśnie powodu "bielono" je rokrocznie od wewnątrz cieniutką powłoką cyny, która zdrowiu nie zagraża i na dodatek ładnie wygląda. Posiadacze miedzianych garnków zapewne widzą jej resztki, bo cyna, acz miękka, trzyma się twardo. Zwłaszcza tam, gdzie jej częste szorowanie nie starło.
   Mistrzami bielenia garnków byli natomiast Cyganie, którzy jeszcze nie poczuli się Romami. I jeździli od dworu do dworu, od pałacu do pałacu i od wsi do wsi albo z miasta do miasta, gdzie bielili garnki nad zwyczajnym, malutkim ogienkiem pod okiem kucharzy. A potrafili jednym sprawnym ruchem pobielić wnętrze ogromnego nawet kotła, w którym wygotowywało się całe połcie wołowiny i dziczyzny z dodatkiem jarzyn i wina na złocistobrązowy bulion, w którym później maczano wielokrotnie płachty gazy, aż się zmieniły w twarde arkusze zastygłego wywaru, z których odłamywano stosowne kawałki, by je rozpuścić i znów zmienić w złocistobrązowy płyn, podawany chorym na wzmocnienie, a zdrowym dla smaku.
   Czy dzisiaj ktoś jeszcze potrafi tak bielić, jak to dawniej umiano? Nie wiemy, lecz może gdzieś, wśród Romów, przetrwała ta sztuka? Bo używania niebielonych miedzianych garnków również sędziwe s.v. odradza, choć o podwójnych jonach wie równie mało jak o pojedynczych, co mu jednak apetytu nie psuje ani snu z powiek nie spędza.
BRAT CHAMA
   *) Pierwszy Program PR w dniu 23 XII o godz. 10.30, jeśli to kogoś ciekawi.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3