Staropolski bigos na święta Bożego Narodzenia 2022. Jak zrobić dobry bigos? Na początek ciekawostka – przepis na bigos z 1860 roku! Lucyna Ćwierczakiewiczowa w wydanej w 1860 r. książce kucharskiej, 365 obiadów za pięć złotych proponuje taki oto bigos:
Staropolski bigos hultajski z kapustą – przepis z 1860 roku!
„...Dla tego umieszczam bigos z kapustą pod wołowinę, gdyż najlepszy jest z pieczenią wołową. Wzięść kapusty kwaśnéj, wycisnąć trochę z sosu, włożyć w rondel spory kawałek świeżego wieprzowego sadła, lub smalcu świeżego przesmażonego: na to kapustę i dolać tęgim rosołem lub bulionem. Włożyć kawał świeżéj przerastałéj słoniny, niech się razem z kapustą zagotuje; przykryć i pod pokrywą dusić. Mięso jakie jest w domu, najlepiéj z pieczeni wołowéj, i ze zwierzyny, pokrajać drobno w kostkę, słoninę jak się ugotuje także wyjąć i pokrajać ze skórką; wszystko to wymieszać z kapustą; opieprzyć, zapalić smalcem z mąką zrumienioną i siekaną cebulą; jeżeli zaś kto nie lubi, to bez cebuli: dusić jeszcze razem, póki się dobrze nie wysadzi i nie nabierze koloru ciemniejszego, mięszając ciągle, aby się nie przypaliło. Kładzie się także i kiełbasa, którą należy albo pokrajać i udusić w kapuście, albo smażoną osobno położyć na stół. Taki bigos daje się zwykle na śniadania, lub jeżeli na obiad to przed zupą, a po nim czysty bulion.
(pisownia oryginalna)
A jaki bigos na święta Bożego Narodzenia proponują nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Bigos Onufrego Koła Gospodyń Wiejskich z grzybami i powidłami [PRZEPIS]
Składniki
- 2,5 kg kiszonej kapusty
- 1 kg kapusty świeżej
- 800 g mięsa mieszanego (wieprzowe, indycze)
- 400-500 g wędzonego mięsa
- 20 g świeżych lub suszonych grzybów
- po 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych, musztardy, ketchupu
- około 5 łyżek stołowych koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
- woda
Wykonanie
Grzyby (jeżeli są suszone) zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15-20 minut.
Świeżą kapustę pokroić w paski, natomiast mięso na drobniejsze kawałki.
Do garnka dać kapustę, dodać mięso i zalać wodą tak, aby zakryła składniki. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godz.
Drobno pokroić grzyby i dodać wraz z pozostałymi składnikami do kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 2-3 godz. od czasu do czasu mieszając. Jeżeli dodawaliśmy mięso z kośćmi, po ok. 2 godz. gotowania mięso praktycznie samo od nich odchodzi i wystarczy tylko wyjąć kostki z bigosu. W przypadku gdy nie jest to takie łatwe trzeba wyjąć kawałki mięsa, oddzielić je od kości i ponownie dodać do bigosu .
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Stonia

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- mała główka kapusty
- 80 dag kapusty kiszonej
- 50 dag wołowiny
- 50 dag kiełbasy zwyczajnej
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
- sól
Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Bigos z Witkowic z kapustą świeżą i kiszoną [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty świeżej
- 35 dag żeberek wieprzowych
- Po 4-5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
- listek laurowy
- duża cebula
- 3 marchewki
- 1-2 goździki
- sól
- 10 ziarenek pieprzu
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag śliwek suszonych
- 35 dag okrawków wędlin
- po 35 dag drobiu, wieprzowiny, wołowiny,
- 30 dag kiełbasy
- 15 dag rodzynek
- 2 łyżki miodu,
- 10 dag smalcu, pieprz, mielona papryka
Wykonanie
Świeżą kapustę umyć, drobno poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Żeberka ugotować, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Wywarem z żeberek zalać kapustę i gotować na niewielkim ogniu. Dodać listek laurowy, jałowiec, cebulę usmażoną, starta marchewkę, goździki i trochę soli.
W drugim rondlu stopić smalec, włożyć posiekaną kapustę kiszoną, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu. Śliwki umyć, zalać niewielka ilością przegotowanej wody, obgotować i pokroić w paski.
Połączyć obie kapusty, dołożyć usmażone mięsa, wędliny oraz śliwki wraz z wywarem. Dokładnie wymieszać i dusić 2-3 godziny na małym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodać sparzone rodzynki, miód i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dusić jeszcze kilkanaście minut.
Bigos najlepszy jest po kilku dniach. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Witkowice
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
Najlepsze świąteczne wyprzedaże słuchawek bezprzewodowych
kup teraz

Słuchawki Creative Sound Blaster Jam V2
Słuchawki Creative Sound Blaster Jam V2
kup teraz

Słuchawki bezprzewodowe Logitech G733 Lightspeed
Słuchawki bezprzewodowe Logitech G733 Lightspeed

Reflect Flow Pro+ Różowy Słuchawki bezprzewodowe JBL
bezprzewodowe słuchawki jbl reflect flow pro+ zost…

Elite 7 Active Navy Słuchawki bezprzewodowe JABRA
kiedy wyciskasz z siebie siódme poty podczas treni…

Twins 2 Tip Ruby Red Słuchawki bezprzewodowe FRESH N REBEL
twins tip true wireless. true wireless oznacza pra…

Kraken V3 Pro Słuchawki bezprzewodowe RAZER
razer kraken v3 to bezprzewodowy gamingowy zestaw …

TW-E3B Niebieski Słuchawki bezprzewodowe YAMAHA
wykorzystując unikalne rozwiązania techniczne yama…

Syn Max Air Słuchawki bezprzewodowe ROCCAT
roccat syn max air jest przeznaczony dla graczy pc…

London Rose Gold Słuchawki bezprzewodowe URBANISTA
urbanista london, to najbardziej zaawansowane słuc…

Virtuoso Carbon Słuchawki bezprzewodowe CORSAIR
gamingowy zestaw słuchawkowy wyróżnia się komforte…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym