Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bigos na miarę rekordu [ZDJĘCIA]

Magdalena Uchto
Panie miały stopami ugnieść kapustę. Ewa Kula (druga z prawej) wygrała cały turniej.
Panie miały stopami ugnieść kapustę. Ewa Kula (druga z prawej) wygrała cały turniej. Magdalena Uchto
Wydarzenie. W Charsznicy został pobity rekord Guinnessa - ugotowano tu z kapusty danie o wadze ponad dwóch ton. A producenci walczyli o tytuł I Pary Kapuściarzy Roku, ugniatając kapustę w beczce, ważąc ją i rzucając nią do celu.

Wójt Jan Żebrak przyznał, że choć w ciągu ostatnich 20 lat wieś uległa dużym przeobrażeniom, to dziś trudno uzyskać satysfakcję ze sprzedaży produktów rolniczych. - Władzę nad polską siecią dystrybucji przejęły zagraniczne markety. Z nostalgią wspominamy warzywniaki, których właściciele płacili podatki w Polsce - mówił wójt.

I choć w tym roku rolnikom doskwierają niskie ceny sprzedaży, to w Charsznicy nadal stawiają na promocję kapusty nazywanej tu "zielonym złotem". Na Dni Kapusty wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak i radny wojewódzki Adam Domagała przywieźli ze sobą odznaczenia - "Krzyże Małopolski". Złotą honorową odznakę otrzymał wójt Jan Żebrak, a srebrną - radny powiatowy Mariusz Wolny.

To jednak nie koniec wyróżnień. Odznaki "Zasłużony dla kultury polskiej" przyznane przez Ministra Kultury otrzymały Beata Badoń i Jadwiga Bożek.

Podczas Dni Kapusty został pobity rekord Guinnesa. Udało się ugotować ponad 2 tysiące kilogramów bigosu. - Kapusta pochodziła z gospodarstwa Andrzeja Pietrzyka z Charsznicy. Jest to jedna z najlepszych kapust kiszonych, jakie miałem przyjemność gotować - mówi Leszek Kawa, wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników. Wylicza, że w bigosie znalazło się też mięso, przyprawy, grzyby, boczek, kiełbasa i powidła śliwkowe.

Przygotowania do wielkiego gotowania rozpoczęły się w sobotę o 14. - W ostatnim pobitym rekordzie bigos miał wagę 700 kg - mówi Leszek Kawa. Bigos w Charsznicy gotowało ok. 30 osób z firm Magillo i Makro, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oraz blogerzy kulinarni. Danie było rozdawane bezpłatnie. O tym, że niewątpliwie zasługuje na rekord oficjalnie zaświadczyli posłowie Andrzej Adamczyk i Jarosław Gowin oraz Mirosław Dróżdż, dyrektor szpitala.

Sporo zabawy dostarczył konkurs o tytuł Kapuściarzy Roku. Panowie szatkowali kapustę na czas oraz rzucali główką do kosza "teściowej". Z kolei panie musiały wykazać się precyzją przy ważeniu kapusty oraz ugniatać ją w beczkach stopami. Każdy z kandydatów odpowiadał na pytania dotyczące Charsznicy i Dni Kapusty. Konkurencjom towarzyszył występ zespołu "Charszniczanki". Zwycięzcami zostali Ewa Kula z Tczycy i Damian Błaut z Podlesic.

Choć w programie tegorocznych Dni Kapusty nie było koronacji Kapuścianej Pary Królewskiej, to jednak organizatorzy zaskoczyli wszystkich. Okazało się, że zwycięzcy turnieju o tytuł Kapuściarzy Roku zostali udekorowani koroną i kapuścianym berłem, które otrzymali od ubiegłorocznych władców kapuścianych - Grażyny Srogi i Jerzego Peronia. Kapuściarze Roku zapewnili, że postarają się, by za ich rządów cena warzywa była wyższa.

Dniom Kapusty towarzyszyły też wystawy m.in. sprzętu rolniczego, warzyw, a także koncerty. Publiczność doskonale się bawiła przy występie Donatana & Cleo. Znakomity koncert można było usłyszeć w wykonaniu Ernesta Staniaszka, finalisty III edycji "The Voice of Poland". Towarzyszył mu m.in. Wojciech Baranowski, uczestnik IV edycji programu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bigos na miarę rekordu [ZDJĘCIA] - Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski