O wpisanie kolejnych produktów wnioskuje Rada ds. Produktów Tradycyjnych działająca przy Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie.
Za tradycyjny produkt mają być uznane "blachorze" z Mędrzechowa. To placki wyrabiane z mąki, kwaśnego mleka i jajek z dodatkiem sody, a pieczone "na blasze".
To samo czeka nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny o octowo-czosnkowym smaku. Udaje się go uzyskać dzięki przetworzeniu w przyprawionej zalewie octowej kruchych i delikatnych ogórków.
Na ministerialną listę trafi też chleb żytni gruszowski, wypiekany z naturalnego zakwasu. Wyróżnia go dodawana do pieczenia maślanka, dzięki której ma on delikatny smak i odpowiednią wilgotność.
Zolipskie pirogi swój smak zawdzięczają połączeniu farszu, w skład którego wchodzi m.in. podsmażana kapusta oraz kiełbasa wiejska, z odpowiednio wyrobionym i elastycznym ciastem. Pirogi wyróżnia także wykonywana podczas sklejania falbanka.
Kolejna tradycyjna potrawa to strojcowskie zawijoki z ziemniaków, przypominające wyglądem gołąbki z farszem. Do ich wyrobu - oprócz ziemniaków - potrzebna jest kapusta, cebula, czosnek, jaja, masło, grysik, bułka tarta, grzyby i kiełbaśnik, który powstaje podczas bicia świni i jest wekowany.
Przepis na rosół polski pochodzi z napisanej w 1682 r. pierwszej polskiej książki kucharskiej. Jej autorem był kuchmistrz Stanisław Czerniecki, rezydujący na zamku w Wiśniczu. Rosół też zostanie uznany za tradycyjny.
(GEG)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?