Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników
Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony Borowiec
Składniki
2 duże brokuły
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g sera (gorgonzola lub inny ulubiony)
2 twarde i dojrzałe gruszki
25 g masła
garść płatków migdałowych (lub pestek dyni)
Wykonanie
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
W rondlu zagotować bulion, dodać do niego brokuły i przykryte gotować 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podzielić je na dwie partie i zmiksować w blenderze dodając po połowie sera. Zlać zupę do rondla, doprawić solą i pieprzem.
Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać ciężką patelnię, rozpuścić masło i włożyć połówki gruszek. Podsmażać 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełożyć je na talerz i odsączyć z nadmiaru masła.
Wlać zupę do ciepłych talerzy i ułożyć w niej gruszki. Posypać okruszkami sera i płatkami migdałów.