BRZOSKWINIOWY MUS Z CHIA
Składniki:
4 małe, dojrzałe brzoskwinie (około 400 g)
375 ml mleka migdałowego (lub innego niesłodzonego mleka roślinnego)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
40 g (4 łyżki) nasion chia
1 duże dojrzałe awokado hass (ok. 220 g)
3 - 4 daktyle Medjool
1 szklanka malin (około 140 g)
opcjonalnie: miód o neutralnym smaku, do dosłodzenia
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki. Zmiksuj owoce na jednolity koktajl z mlekiem i wanilią. Jeśli chcesz, by twój krem był słodszy, dosłodź go dodatkowo miodem. Przelej koktajl do dużego słoika, wsyp nasiona chia i zakręć słoik. Energicznie wstrząsając wymieszaj nasiona z koktajlem. Przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie nasiona zagęszczą koktajl tworząc gęsty, kremowy pudding. Gotowy pudding rozłóż między 4 słoiki o pojemności około 250-300 ml. Krem powinien sięgać do połowy słoika. W międzyczasie przygotuj mus. Wydrąż miąższ z awokado i przełóż do kielicha blendera. Dodaj wypestkowane daktyle i maliny. Zmiksuj wszystko na kremowy, puszysty mus. Mus rozłóż do słoików z kremem.
Deser przechowuj w zamkniętych słoikach, w lodówce do 3 dni.
UWAGI: W ten sam sposób przygotujesz krem o dowolnym smaku. Wystarczy, że brzoskwinie zastąpisz np. mango. To samo dotyczy musu na bazie awokado, zamiast malin możesz wykorzystać porzeczki, truskawki albo jagody. Eksperymentuj!
ZOBACZ KONIECZNIE:
Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?