Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]
Krem z pieczonego buraka z serkiem mascarpone Violetty Grzelki
Składniki
6 średnich buraków
1-2 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
1/4 selera
1 cebula
1/2 pora
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki stołowe serka mascarpone
Świeża kolendra, koperek lub natka pietruszki
1-2 łyżki stołowe oliwy, sól, pieprz, chili
2-3 łyżki stołowe prażonych płatków migdałów
Wykonanie
Buraki umyć dokładnie i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1.5 l wrzątku i w międzyczasie ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru.
Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem.
W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi. Serek mascarpone może być również zastąpiony śmietanką 30%, serkiem feta lub jogurtem naturalnym.