Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]
Chłodnik nieco inny niż wszystkie Agnieszki Delkowskiej
Składniki
3 pęczki botwiny
opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru
2 łyżki śmietany
ocet balsamiczny
łyżeczka chrzanu
cukier brązowy
ogórek
rzodkiewki
czerwona cebula
miód
koperek, majeranek
szczypiorek
jajka na twardo
Wykonanie
Liście botwiny oraz buraczki posiekać (buraków nie obierać, tylko je porządnie umyć), kilka zostawić do pieczenia. Posiekane liście i buraki włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać sól i cukier (po łyżeczce), ugotować; jak zaczną się gotować, dodać łyżkę octu balsamicznego i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Odłożone buraki pokroić na cząstki, obtoczyć je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, do miękkości.
Ostudzoną i ugotowaną botwinę zblendować z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodać kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne – kilka kropel miodu. Ogórka, rzodkiewki, szczypiorek i koperek pokroić najdrobniej jak się da. Wymieszać w osobnej misce i doprawić. Wyłożyć na talerz, dolać chłodnik i podawać z jajkiem i pieczonym burakiem.