Składniki:
1 opakowanie makaronu cannelloni, 2 marchewki, 1 cebula, 1 czosnek, 1 spory seler, 1 pietruszka, 2 papryki słodkie, czerwone, 1 puszka groszku konserwowego, 1 puszka pomidorów bez skórki lub 4 świeże bardzo dojrzałe, przyprawa typu jarzynka, olej
Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól, pieprz, maggi
Canelloni wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 5 minut, odcedzić, wystudzić. Marchewkę, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażyć, wrzucić starte warzywa, smażyć ok. 10 minut, podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia wrzucić czosnek, groszek i pomidory bez skórek. Doprawić przyprawą.
Napełnić cannelloni usmażonymi warzywami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamel (2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać dwie łyżki mąki, rozprowadzić, nie smażyć, dodać mleko i mieszać do zgęstnienia, doprawić). Zapiekać pół godziny.