Cebula, fot. Ingimage
Przepis na...
Każda cebula: biała, czerwona, żółta czy czosnkowa zawiera olejki eteryczne, które wywołują silne wzruszenie - zna je każdy, kto chociaż raz ją pokroił. By uchronić się przed przeżywaniem skrajnych emocji, należy zaopatrzyć się w okularki pływackie, a jeśli brak nam tego sprzętu - otworzyć okno lub usta (zarówno przeciąg jak i udrożnienie kanału nosowo-łzowego zmniejsza dolegliwości), albo też schłodzić cebulę lub w ostateczności ją posolić (wydziela wtedy mniej olejków).
Można również zacisnąć zęby i poddać się naturalnym reakcjom. Mniejsza frajda to już śmierdzące cebulą dłonie. Ten problem możemy zlikwidować, myjąc je zimną (koniecznie!) wodą i nacierając solą. Cebulowego zapachu z nozdrzy najszybciej pozbędziemy się pijąc kwaśne soki - kwas neutralizuje zapach warzywa. Z tego właśnie powodu warto skrapiać dania z surową cebulą sokiem z cytryny: ocet utrudni jej trawienie.
Warto się pomęczyć podczas krojenia. Naukowcy twierdzą, że spożywanie codziennie główki cebuli podnosi poziom dobrego cholesterolu. Z kolei mamy i babcie utrzymują, że nic lepiej nie zwalcza przeziębienia. Dermatolodzy z uporem na blizny i trądzik przepisują preparaty z cebulą w składzie. Wszyscy oni maja rację - cebula działa antybakteryjnie i ma doskonały wpływ na skórę.
Prawie każdy kojarzy smak słodkiego domowego syropu z cebuli. Równie popularnym domowym sposobem jest wykorzystanie jej jako okładu na ugryzienia komarów. Cebula zmniejsza obrzęki i pieczenie, zawiera także szereg witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i mikroelementów wapń, żelazo, sód, siarkę, potas, miedź, magnez, selen, fosfor, jod, krzem oraz cynk. Ten ostatni składnik cebula dedykuje panom w wieku 40+ (zapobiega prostacie). Ma działanie przeciwzakrzepowe, antyrakowe, odkwasza organizm i usuwa nadmiar wody z organizmu. A co najlepsze: swoich właściwości nie traci po przegotowaniu, smażeniu, duszeniu, pieczeniu ani innej obróbce termicznej.
MONIKA WYDRYCH, szef Kuchni Restauracji "cherubino".
Przepis:
TOSKAŃSKA ZUPA CEBULOWA: cebula - 4 szt, oliwa z oliwek - ok. 50 ml, wino białe - 300 ml, ser parmezan - do smaku ok. 50 g - 100 g, wywar mięsno-warzywny - 1 litr, sól, pieprz - do smaku.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać niewielką ilość oliwy. Dodać 4 duże pokrojone w krążki cebule i podsmażyć. Zmniejszyć płomień i dusić jeszcze ok. 15 minut, podlewając od czasu do czasu białym winem, aż będzie miękka.
Następnie dodać przygotowany wcześniej esencjonalny wywar mięsno-warzywny (ok.1 litra) i gotować jeszcze ok.10 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek. Posypać obficie startym parmezanem. Podawać z ciepłą grzanką na oddzielnym talerzyku.
(MISI)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?