Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cenny składnik diety

(DD)
Pistacje chronią serce i obniżają poziom cholesterolu
Pistacje chronią serce i obniżają poziom cholesterolu Fot. 123RF
Zdrowie na talerzu. Orzeszki pistacjowe (pistacje) to nasiona pistacji właściwej – niewysokiego drzewa (do 10 m) pochodzącego z Azji. Roślina uprawiana jest m.in. w Syrii, Iranie i Turcji oraz w USA.

W Europie największe plantacje pistacji znajdują się w Grecji. Lekko słodkie, o przyjemnym zapachu, znajdują zastosowanie w cukiernictwie, wytłacza się z nich także olej pistacjowy (zawierają ponad 60 proc. tłuszczu).

Pistacje to jedne ze zdrowszych orzeszków, warto więc jadać je częściej – surowe (podprażyć możemy sobie w domu) i niesolone (sól zatrzymuje wodę w organizmie, sprzyja obrzękom i nadciśnieniu tętniczemu). Uwaga – są kaloryczne. 100 g pistacji to ponad 550 kalorii.

Oprócz wysokiej zawartości tłuszczu (dobre, nienasycone kwasy tłuszczowe), znajdują się w nich także węglowodany (20 proc.) i białka (13 proc.) oraz luteina, żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas (wskazany dla serca) i cynk.

W pistacjach znajdują się ważne witaminy, szczególnie witaminy A i E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 (mają jej tyle, co wątróbka), B9. Pistacje to bogactwo błonnika i dobroczynnych antyoksydantów – 30 g orzeszków ma ich więcej niż filiżanka zielonej herbaty. Wskazuje się na ich pozytywny wpływ przy łagodzeniu objawów menopauzy oraz zdrowia oczu, szczególnie u osób starszych, mają wpływ na zrównoważenie poziomu dobrego oraz złego cholesterolu.

To jednak nie wszystko. U chorych na cukrzycę typu 2 zjadanie dwóch porcji (ok. 90 g) pistacji dziennie poprawia reakcję naczyń krwionośnych na stres, co wiąże się z mniejszym obciążeniem serca – wynika z badań, które opublikowało właśnie pismo „Journal of the American Heart Association”.

Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że spożywanie orzechów pistacjowych przez chorych na cukrzycę może przyczyniać się do obniżenia u nich ryzyka choroby serca (schorzenia układu sercowo-naczyniowego rozwijają się znacznie częściej w tej grupie chorych). Jak dodają badacze, orzechy są wprawdzie bogate w tłuszcz, ale jest to tłuszcz bardzo korzystny dla zdrowia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski