Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kogel-mogel, zupa nic i bajaderki. Oto najpopularniejsze desery z PRL-u. Pamiętasz je? Wypróbuj przepisy

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Wyroby czekoladopodobne nie były reglamentowane w PRL-u. Zobacz też inne desery z tamtych lat. Mamy przepisy. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką.
Wyroby czekoladopodobne nie były reglamentowane w PRL-u. Zobacz też inne desery z tamtych lat. Mamy przepisy. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Blok czekoladowy bez czekolady, wuzetka, krem sułtański, którym zajadały się "Dziewczyny do wzięcia" czy bajaderki. Pamiętacie jeszcze te desery, tak popularne w siermiężnych czasach PRL-u? Wielu Polakom choć trochę pomagały osłodzić ówczesne pełne szarości życie, a dziś kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Domowym smakołykiem, nazywanym żartobliwie pierwszym polskim fast foodem, był natomiast chleb z cukrem. Zobaczcie przepisy na słynne desery z PRL-u.

W skrócie

Kuchnia PRL-u. Chleb z cukrem i wyroby czekoladopodobne

W PRL-u produkty były reglamentowane, brakowało wielu towarów w sklepach, więc trzeba było sobie jakoś radzić. Czekolada, kawa, rodzynki, cytrusy czy kakao były dobrami luksusowymi, za którymi stało się w długich kolejkach. Na sklepowych półkach królowały wyroby czekoladopodobne (nie były na kartki), a zaradne gospodynie domowe kombinowały, jak zrobić coś z niczego. W cenie były przepisy proste i tanie, z łatwo dostępnych produktów, np. konserw (polecamy np. przepis na awanturkę, pastę rybną).

Jeżeli chodzi o słodkości, to przysmakiem był popularny wówczas chleb z cukrem. Posmarowane masłem lub margaryną kromki smażyło się na patelni, a jak się zarumieniły, posypywało solidną porcją cukru. Dziś zapewne niewielu by się na to skusiło, chociaż sami sprawdziliśmy - smakuje nieźle. Z kolei na festynach królowały wata cukrowa, kręcone lody lub na patyku i woda z saturatora z sokiem.

Niektóre desery, jak krem sułtański czy wuzetka, stały się niezwykle modne, czego dowody możemy oglądać w filmach i serialach z tamtego okresu. W słynnym "Misiu" Stanisława Barei kelnerka podchodzi do głównego bohatera Ryszarda Ochódzkiego (w tej roli świetny Stanisław Tym) i jego kochanki w kawiarni i oznajmia: „Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego. Bijemy się o złotą patelnię“.

Zobacz ciasta i desery popularne w PRL-u oraz linki do przepisów. Kliknij w przycisk

Kromki chleba posmarowane masłem lub margaryną, podsmażane na patelni, a potem posypywane cukrem były domowym przysmakiem. Takim domowym fast foodem
Kromki chleba posmarowane masłem lub margaryną, podsmażane na patelni, a potem posypywane cukrem były domowym przysmakiem. Takim domowym fast foodem z PRL-u msz

Najpopularniejsze desery z PRL-u

Wśród deserów i słodkości PRL-u furorę robiły m.in.:

  • zupa nic - mleko zagęszczone i spulchnione żółtkami jaj utartymi lub ubitymi z cukrem, z dodatkiem wanilii lub ewentualnie cynamonu;
  • kogel-mogel- deser z surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Czasem dodawało się do niego miód, kakao albo bitą śmietanę;
  • krem sułtański - a właściwie bita śmietana z pokruszoną bezą, dodatkiem kakao i rodzynkami namoczonymi w rumie;
  • wuzetka - rodzaj słodkiego ciastka z dwóch warstw biszkoptów przełożonych marmoladą, bitą śmietaną, wykończonych masą czekoladową i udekorowanych bitą śmietaną. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od budowanej w Warszawie trasy WZ;
  • wafle a'la Pischinger - przekładane masą, deser nawiązujący do klasycznego, wiedeńskiego torcika Pischinger;
  • bajaderki - słodkie kulki zrobione z resztek ciast, herbatników, a nawet zakalca oraz mleka, cukru, masła i kakao. Obtoczone wiórkami kokosowymi;
  • blok czekoladowy - bez czekolady, zwany kryzysowym, deser przygotowywany z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta bakalie;
  • napoleonka - deser z dwóch warstw ciasta francuskiego z kremem. Ciastko rozsławił Jan Paweł II, wspominając młodość w Wadowicach na spotkaniu z młodzieżą: "A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki...";
  • pleśniak - kruche ciasto z bezą i kwaskowym dżemem;

Zobacz też słynną scenę z "Dziewczyn do wzięcia" Kondratiuka z kremem sułtańskim:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kogel-mogel, zupa nic i bajaderki. Oto najpopularniejsze desery z PRL-u. Pamiętasz je? Wypróbuj przepisy - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski