Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chronione dziadki, hulajdy i parzybroda

(GEG)
Żywność. Kiełbasa wiejska podegrodzka, pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami, hulajdy i zupa karpielanka – to tylko niektóre z 15 produktów, które walczyć będą o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do tej pory na ministerialnej liście jest 149 wyrobów z Małopolski. Więcej ma ich Podkarpacie (194), Pomorze (170) i Lubelszczyzna (152). Wpis na listę polskiego resortu rolnictwa umożliwia starania o nadanie unijnego certyfikatu tradycyjnej żywności.

Teraz szansę uzyska m.in. mirowska parzybroda. To zagęszczona zupa z widocznymi kawałkami warzyw, skwarków i ziół oraz oczkami tłuszczu, o słodko-kwaśnym smaku. W niewielkiej wsi Mirów w powiecie chrzanowskim przepis na parzybrodę zachował się dzięki gospodyniom, które skrzętnie przekazywały go między sobą, z pokolenia na pokolenie.

W gronie produktów chronionych znajdą się też hulajdy, czyli niewielkie okrągłe kluski ziemniaczane o nieco porowatej powierzchni, zalane mlekiem bądź okraszone stopionym boczkiem lub słoniną ze skwarkami. Tak samo jak dziadki kokluszczańskie – okrągłe kluski o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni, w zależności od rodzaju użytej mąki, z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny.

Certyfikat mogą dostać także smakołyki z Podegrodzia: szynka domowa, boczek domowy, kiełbasa wiejska, słonina rosolona.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski