Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące ogórki kiszone, ogórki w musztardzie, sałatka z ogórków – najlepsze przetwory z ogórków na zimę [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Chrupiące ogórki kiszone, ogórki w musztardzie czy sałatka z ogórków to obowiązkowe przetwory w zimowej spiżarni. Zobaczcie sprawdzone przepisy  naszych Czytelników.
Chrupiące ogórki kiszone, ogórki w musztardzie czy sałatka z ogórków to obowiązkowe przetwory w zimowej spiżarni. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Katarzyna Skuta
Chrupiące ogórki kiszone na zimę to marzenie każdej pani domu. Jak zrobić takie ogórki? Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne domowe przetwory z ogórków.

Domowe przetwory wracają do łask! Chrupiące ogórki kiszone, ogórki w musztardzie czy sałatka z ogórków to obowiązkowe przetwory w zimowej spiżarni. Przestrzegając kilku prostych zasad, zrobimy przetwory z ogórków, którymi będziemy się rozkoszować w długie, zimowe wieczory. Do działa!

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków Czytelników Gazety Krakowskiej:

  • chrupiące ogórki kiszone na zimę
  • ogórki w musztardzie
  • prosta sałatka z ogórków na zimę

Chrupiące ogórki kiszone na zimę [PRZEPIS]

Chrupiące ogórki kiszone na zimę.
Chrupiące ogórki kiszone na zimę. fot. pixabay

Składniki

  • twarde, małe ogórki
  • czosnek
  • chrzan
  • koper
  • sól
  • liście dębu lub/i porzeczki

Wykonanie
Małe, jędrne ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w bardzo zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przepis Justyny Kalemby

Ogórki w musztardzie [PRZEPIS]

Ogórki w musztardzie.
Ogórki w musztardzie. Fot. Grażyna Łacna-Walczak

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych 
  • czosnek
  • chrzan
  • koper 

  
Składniki na zalewę 

  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka octu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca 

  
Wykonanie
Zalewę gotować 10 minut, potem dobrze ostudzić. 
Ogórki pokroić w słupki (można obrać jak ktoś lubi miękkie). Na dno słoika włożyć czosnek, chrzan i ciasno poukładać ogórki. Na wierzch ułożyć koper. Zalać zimną zalewą i pasteryzować 5 minut.
Przepis Grażyny Łacnej-Walczak

Prosta sałatka z ogórków [PRZEPIS]

Prosta sałatka z ogórków.
Prosta sałatka z ogórków. fot. pixabay

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 2 szklanki oleju
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli

Wykonanie
Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.
Przepis Katarzyny Skuty

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski