Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto kokosowo-kawowe na świąteczny stół [PRZEPIS]...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Ciasta na Boże Narodzenie 2023. Tym wypiekom nikt się nie oprze. Zobacz przepisy na wyjątkowe, efektowne placki na święta

Ciasto kokosowo-kawowe na świąteczny stół [PRZEPIS]

Na blachę 24x36cm:
Biszkopt kakaowy:

3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
1 duża łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 placki kokosowe:
14 białek
2 szklanki cukru pudru
400g wiórek kokosowych
2 szczypty soli

Masa kawowa:
5 żółtek
1 jajko
150g cukru pudru
330g margaryny np Palma
3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody
1 mały kieliszek spirytusu

Ponadto:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe

Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier oraz żółtka, nadal ubijamy. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy przesiane przez siteczko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, powoli drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy ok 25 minut w temp. 180 st C. (Do suchego patyczka)
Placki kokosowe: Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok 30 minut w temp 180st C. To samo robimy z drugą porcją składników.
Masa kawowa: Masło utrzeć do białości, najlepiej drewnianą pałką. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i ubijać trzepaczką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać rozpuszczoną kawę. Masy nie możemy zagotować! Gorącą przekładamy do miski z zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje.
Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Zobacz również

Przedpremierowe pokazy dwóch nowych filmów Wima Wendersa w kinie Agrafka [WIDEO]

NOWE
Przedpremierowe pokazy dwóch nowych filmów Wima Wendersa w kinie Agrafka [WIDEO]

W tej chwili przeciętnie metr kwadratowy mieszkania w Szczecinie kosztuje 9800 zł

NOWE
W tej chwili przeciętnie metr kwadratowy mieszkania w Szczecinie kosztuje 9800 zł

Polecamy

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Spektakularny halny nad Tatrami. Film w przyspieszeniu ukazuje taniec chmur

Spektakularny halny nad Tatrami. Film w przyspieszeniu ukazuje taniec chmur

Marzec obfituje w Szpitalu Uniwersyteckim w międzynarodowe warsztaty i szkolenia

Marzec obfituje w Szpitalu Uniwersyteckim w międzynarodowe warsztaty i szkolenia