Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodownik z masą serową na Boże Narodzenie [PRZEPIS]...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Ciasta na Boże Narodzenie 2023. Tym wypiekom nikt się nie oprze. Zobacz przepisy na wyjątkowe, efektowne placki na święta

Miodownik z masą serową na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na blaszkę o wymiarach około 23x29cm
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształu
100g orzechów włoskich
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Miodowniki:
500 g mąki
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody
200 g margaryny (np. Kasia, Palma)
3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego)
2 jajka
szczypta soli

Sernik:
5 jajek
2 budynie śmietankowe
750 g sera białego
250 g margaryny (np. Kasia, Palma)
1 szklanka cukru

Masa kawowa:
4 żółtka
1 jajko
125 g cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kawy mielonej
300 g masła

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30%
kolorowe pisaki, cukrowe posypki

Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C.
Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180 st C około 15 minut.
Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku około 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.
Krem kawowy: Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas. Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy kawowej – miodownik - masa krówkowa z puszki - sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.
Uwagi
Jeżeli mamy jedną blaszkę tej wielkości, to ciasto na drugi miodownik wyciągamy z lodówki i wałkujemy dopiero po upieczeniu pierwszego, by za bardzo się nam nie nagrzało.
Masę krówkową w puszce możemy włożyć do garnka z ciepłą wodą- będzie nam lepiej rozsmarować.
Ciasto możemy udekorować pisakami cukrowymi i posypkami.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Zobacz również

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Arka liczy na wygraną po dwóch remisach. Łobodziński: Przygotowaliśmy nowe elementy

Arka liczy na wygraną po dwóch remisach. Łobodziński: Przygotowaliśmy nowe elementy

Polecamy

Muzyczne spotkanie seniorów w Krakowie w klubie Arka

Muzyczne spotkanie seniorów w Krakowie w klubie Arka

Replika 18. edycji festiwalu AfryKamera w Kinie Pod Baranami

Replika 18. edycji festiwalu AfryKamera w Kinie Pod Baranami

Zakazany owoc odc. 446. Nowa praca Kumru. Kto ją zatrudni? Streszczenie [12.04]

Zakazany owoc odc. 446. Nowa praca Kumru. Kto ją zatrudni? Streszczenie [12.04]