Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i...

Ciasta na Boże Narodzenie 2023. Tym wypiekom nikt się nie oprze. Zobacz przepisy na wyjątkowe, efektowne placki na święta

Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki na ciasto drożdżowe
5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 dag masła lub margaryny
10 dag smalcu
4 łyżki oleju
niecałe 1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Składniki na masę serową
1/2 kg sera
6 jajek
20 dag margaryny
40 dag cukru pudru
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy

Składniki na masę orzechową
35 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 białka

Składniki na masę makową
25 dag maku
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
olejek migdałowy dla aromatu
Składniki na kruszonkę
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
mąka - ile zabierze

Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 21.04 w Staszowie

NOWE
Przegląd tygodnia od 21.04 w Staszowie

Tygodniowy przegląd prasy w Limanowej, (21.04-27.04.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Limanowej, (21.04-27.04.2024)

Polecamy

Zmarł Józef Hrabia, były wójt gminy Jerzmanowice-Przeginia, społecznik wielkiej klasy

Zmarł Józef Hrabia, były wójt gminy Jerzmanowice-Przeginia, społecznik wielkiej klasy

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

PTTK zaprasza na bezpłatne wycieczki

PTTK zaprasza na bezpłatne wycieczki