Ciasta na Boże Narodzenie, które je się też oczami! Wyjątkowe, efektowne, a do tego smaczne serniki. Przepisy 2023
Pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie na świąteczny stół
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki startych orzechów włoskich
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 kostki masła
1 żółtko
1/2 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1/2 kg sera na sernik
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
50 ml śmietany 30%
1 łyżka kakao
pół czekolady mlecznej
1 aromat waniliowy
Składniki na polewę:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 jajko
1/2 kostki masła
Dekoracja
orzechy zmielone i kilka orzechów w całości
Wykonanie
Przepis na małą tortownicę.
Ciasto. Połączyć suche składniki, potem dorzucić żółtko i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć tortownicę i wsadzić do lodówki.
W międzyczasie zrobić masę serową. Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuścić czekoladę (najlepiej na parze) i dodać do masy serowej. Potem wylać masę na spód orzechowy i wyłożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika zrobić polewę. Cukier puder wymieszać z jajkiem, a następnie dodać kakao i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać do masy i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i posypać startymi orzechami, a następnie udekorować całymi orzechami.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"