Ciasta na Boże Narodzenie. Miodownik z masą serową. Pyszne ciasto na świąteczny stół [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Miodownik z masą serową. Pyszne ciasto na świąteczny stół.
Miodownik z masą serową. Pyszne ciasto na świąteczny stół. Fot. Joanna Tokarz
Miodownik to niewątpliwie ciasto, które kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Na tegoroczne święta polecamy rewelacyjny miodownik z masą serową. Zobaczcie przepis!

W święta można zaszaleć z ciastami! Zobaczcie autorski przepis na miodownik z masą serową naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Rewelacyjny miodownik na święta.
Rewelacyjny miodownik na święta. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na blaszkę o wymiarach około 23x29cm

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Miodowniki:

  • 500 g mąki
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g margaryny (np. Kasia, Palma)
  • 3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sernik:

  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 g sera białego
  • 250 g margaryny (np. Kasia, Palma)
  • 1 szklanka cukru

Masa kawowa:

  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 125g cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej
  • 300g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • kolorowe pisaki, cukrowe posypki

Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C.

Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180 st C około 15 minut.

Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku około 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.

Krem kawowy:
Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas. Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki.

Przełożenie: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy kawowej – miodownik - masa krówkowa z puszki - sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.

Uwagi
Jeżeli mamy jedną blaszkę tej wielkości, to ciasto na drugi miodownik wyciągamy z lodówki i wałkujemy dopiero po upieczeniu pierwszego, by za bardzo się nam nie nagrzało.

Masę krówkową w puszce możemy włożyć do garnka z ciepłą wodą- będzie nam lepiej rozsmarować.

Ciasto możemy udekorować pisakami cukrowymi i posypkami.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Maska do włosów niskoporowatych 400 ml

Poprzednia najniższa cena: 24,99 zł24,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Maska do laminacji włosów 200ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Wcierka odżywcza 100ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Ciasta na Boże Narodzenie. Miodownik z masą serową. Pyszne ciasto na świąteczny stół [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie