Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Pyszne i proste ciasta z orzechami na święta [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne ciasta z orzechami na świąteczny stół.
Zobaczcie przepisy na pyszne ciasta z orzechami na świąteczny stół. Fot. Stanisław Romek
Orzechy w Boże Narodzenie królują w deserach i słodkich wypiekach. Zobaczcie przepisy na pyszne i proste ciasta z orzechami na świąteczny stół.

Ciasta na Boże Narodzenie z orzechami. Orzechy w świątecznych potrawach, królowały już przed wiekami. Wykorzystywano i je przede wszystkim jako dodatek do tradycyjnych deserów. Pojawiały się w świątecznej kuchni jako składnik kutii i ciast: pierników, makowców lub serników. Duża ilość orzechów w potrawach, według tradycji miała zapewnić szczęście i powodzenie przez cały następny rok. Zróbcie więc pyszne ciasto z orzechami w te święta!

Miodownik z orzechami.
Miodownik z orzechami. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasta na Boże Narodzenie. Miodownik z orzechami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową

  • 100 g masła
  • 2,5 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g orzechów włoskich

Składniki na masę budyniową

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła

Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga W tradycyjnej kuchni Kasi

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami.
Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami. Fot. Katarzyna Skuta

Ciasta na Boże Narodzenie. Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami [PRZEPIS]

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • łyżeczka proszku po pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • rodzynki, orzechy włoskie
  • łyżka wrzątku

Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Przepis Katarzyny Skuty

Dietetyczne ciasto z orzechami fit-hit.
Dietetyczne ciasto z orzechami fit-hit. Fot. Anna Kaczmarz

Ciasta na Boże Narodzenie: Dietetyczne ciasto z orzechami fit-hit [PRZEPIS]

Składniki

  • 3 całe jaja
  • 3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
  • 1,5 dojrzałego banana
  • 100 g daktyli
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych innych orzechów (np. brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej(jeśli nie lubicie korzennych ciast (można pominąć)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.
Przepis Ewy Frymar-Miszczyńskiej

Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową.
Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową. Fot. Stanisław Romek

Ciasta na Boże Narodzenie. Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 200 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • łyżka dowolnego dżemu
  • łyżka kakao
  • 1/2 łyżki sody
  • 200 g mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Składniki na polewę

  • 5 łyżek cukru pudru
  • jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • płatki migdałowe

Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Bezglutenowe ciasto z orzechami.
Bezglutenowe ciasto z orzechami. Fot. Andżelika Knop

Ciasta na Boże Narodzenie. Bezglutenowe ciasto z orzechami [PRZEPIS]

Składniki

  • 3 jajka
  • skórka i sok z pomarańczy
  • łyżka rumu
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
  • 600 g bakalii (na przykład wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g mielonych migdałów
  • 200 g orzechów włoskich

Wykonanie
Jajka wymieszać z olejem, rumem i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Zemleć migdały i orzechy włoskie. Do miski przełożyć bakalie, dodać przyprawy i orzechy. Dodać masę jajeczną, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz. Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce, aby wystygło.
Przepis Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej kuchni

Orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich.
Orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. Marian Satała

Ciasta na Boże Narodzenie. Orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki na ciasto 

  • ½ kg maki 
  • 25 dag margaryny 
  • 2 żółtka 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki mleka lub śmietany 
  • 1 łyżeczka sody

 
Składniki na masę

  • ½  litra mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • kostka masła 
  • szklanka cukru 

 
Składniki na polewę

  • 20 dag posiekanych orzechów 
  • ½ kostki masła 
  • 10 dag cukru 
  • 2-3 łyżki miodu

 
Wykonanie 
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec (około 15 minut w temperaturze 180 stopni). 
Masa. Z mleka, maki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Wystudzić. Kostkę masła i szklankę cukru zmiksować z budyniem. 
Placki przełożyć masą. Zrobić polewę. Rozpuścić masło z pozostałymi składnikami i ciepła polewę nałożyć na wierch ciasta.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich Niepołomice-Podbrabie.

Zobacz też inne przepisy na święta Bożego Narodzenia:

Nie uwierzysz, co dawniej podawano na Wigilię:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasta na Boże Narodzenie. Pyszne i proste ciasta z orzechami na święta [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski