Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domową szarlotka z bezą. Jak u babci...
fot. Fot. archiwum

Ciasta na Boże Narodzenie, że palce lizać! Zobaczcie przepisy na smaczne wypieki na święta

Domową szarlotka z bezą. Jak u babci

Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 żółtko jaja M lub L
2 łyżki cukru
1 łyżeczka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę:
4 białka jaj M lub L
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)

Wykonanie szarlotki
Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1 h do lodówki.
Formę (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.
Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki - dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.
Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra-dół).
Szarlotkę należy podawać ostudzoną.
Smacznego!
Przepis Fermy Drobiu Jokiel

Zobacz również

Górnik - ŁKS. Górnik pokazał ŁKS drogę do I ligi. Jak padły gole?

Górnik - ŁKS. Górnik pokazał ŁKS drogę do I ligi. Jak padły gole?

Wyszarpany pierwszy punkt sezonu 2024

Wyszarpany pierwszy punkt sezonu 2024

Polecamy

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę