Ciasta na niedzielę do kawy - jak u babci! TOP 10 przepisów naszych czytelników [PRZEPISY]
Proste drożdżowe ciasto sypane z owocami - bez zagniatania
Przepisem na łatwe ciasto drożdżowe bez zagniatania podzieliła się nasza czytelniczka Anna Cyganik Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania.
Składniki na ciasto:
100 g drożdży
240 g cukru (kopiata szklanka)
łyżka cukru waniliowego
4 jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka (ok. 180ml)
650 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na kruszonkę i owoce:
150 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
90 g miękkiego masła
ok. 750 g owoców do posypania ciasta (mogą być mieszane) u mnie: jagody, agrest, morele i czereśnie
Wykonanie ciasta:
Do dużej miski lub garnka wsypujemy składniki w wymienionej w przepisie kolejności. Na początek kruszymy drożdże i zasypujemy cukrami (białym i waniliowym). Na to wlewamy rozbełtane jajka, olej i mleko. Przesiewamy na to mąkę i wrzucamy na górę szczyptę soli. Całość odstawiamy na minimum 3 godziny. Przykrywamy garnek/miskę ściereczką. Po ty czasie mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę, masło i cukier puder wyrobić palcami. Gdy składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.