Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wielkanoc. Miętowo-limonkowe miniserniczki na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Miniserniczki na herbatnikowym spodzie z dodatkiem serka mascarpone - w sam raz na wielkanocny stół.
Miniserniczki na herbatnikowym spodzie z dodatkiem serka mascarpone - w sam raz na wielkanocny stół. Fot. Joanna Tokarz
Nie ma Wielkanocy bez sernika. Polecamy przepis na miniserniczki na herbatnikowym spodzie z dodatkiem serka mascarpone. Palce lizać!

Lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie. W sam raz na wielkanocny stół.

Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół [PRZEPIS]

Składniki na ok. 20 serniczków:

  • 500 g sera białego podwójnie mielonego
  • 1 serek mascarpone
  • 50g śmietany 30%
  • 100g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 10 kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 2 garści zielonej mięty
  • 1 limonka
  • 40 kropli miętowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 czekolady mleczne
  • 10 sztuk herbatników

Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Ciasta na Wielkanoc, które szczególnie polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasta na Wielkanoc. Miętowo-limonkowe miniserniczki na świąteczny stół [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski